Potřebujete poradit?
Rezavé plechovky
Plechovky od všech surovin z kuchyně jsou skvělé nejen jako množírny na netřesky a rozchodníky. Navíc mohou být rychlým dárkem pro návštěvy. To pravé kouzlo mají především plechovky rezavé, zašlé a ušmudlané. Na to si ale bud‘ musíte pár měsíců počkat a plechovky nechat na dešti nebo můžete zkusit tento postup kdy bude plechovka rezavá už za dva až tři dny.
Budeme potřebovat:
- Plechovky od potravin (fazole, hrášek, rybičky,…..)
- Smirkový papír (střední hrubost)
- Ocet / kyselinu citrónovou / sůl
- Igelitový sáček
- Vodu na opláchnutí
Postup:
Nejprve si smirkovým papírem podrásáme povrch plechovky. Na některých místech můžeme víc, na jiném méně. V případě že máte plechovku s potiskem povrchovým na místo toho papírového, smirkem lze sundat i tuto barvu bez větších potíží. Podrásané plechovky vhodíme do igelitového sáčku a zakápneme octem nebo kyselinou citrónovou, sáček uzavřeme a necháme na teplém místě pracovat. Množství octa by mělo být takové, aby se dostal na celý povrch plechovky. Mě stačí na jeden sáček se 4 plechovkami necelé decy. Druhý den už se začnou objevovat první rezavá místa. Nyní přišel čas na sůl. Sáček opatrně otevřeme a na pár míst nasypeme sůl a sáček opět uzavřeme. Pár zrnek na každé plechovce přidá další odstín rzy a důraz stáří. Sůl však nutně používat nemusíte, ocet se sám postará o krásný rezavý kabátek. Jakmile se nám zdá že jsou plechovky akorát rezavé, můžeme je vytáhnout a řádně opláchnout v čisté vodě.
A rada na závěr: V domácím suchém prostřední už koroze postupovat nebude. Ve venkovním vlhkém a proměnlivém prostřední bude však koroze postupovat dál. Já jsem za tuto korozi rád a plechovky nijak neupravuji. Můžete však použít bezbarvý lak na kov a tímto způsobem rez zakonzervovat.
Na Vaše výtvory se budu těšit na instagramu pod #pletusisvujsvet.
Celý postup najdete také na mém instagramovém profilu @country_wreath_moravia ve složce IGTV.